dimarts, 23 de desembre del 2008

MST













El Moviment dels Treballadors Rurals Sense Terra (MST) és un moviment social autònom que no implica cap vinculacions política o religiosa. Es basa en ser una articulació de camperols que lluiten per la terra i per una reforma agrària a Brasil. La seva principal defensa és el dret d’accés a la terra de milions de famílies que en les darreres dècades han estat expulsades del camp degut a l’expansió del latifundi . De moment, el MST ja s’ha establert de forma legal a 23 dels 26 estats que conformen Brasil, amb la qual cosa ha conquerit la terra per unes 250 mil famílies. Però encara queden 4’8 milions de famílies sense-terra.

El problema amb què es troba la població brasilera és que el país, un dels més rics en terres cultivables, no ha estat mai sotmès a cap reforma agrària i un dos per cent de la població controla el 48 per cent de les terres, és a dir, que prop de 600 milions d’hectàrees, de les quals 710.2 mil km2 (59% del territori nacional) es troben en situació irregular, en propietat de latifundistes.

El MST entén la reforma agrària com una necessitat social i lluita per la democratització de la terra, de manera que es prioritzi la producció d’aliments per el mercat intern (amb 120 milions de potencials consumidors), a través de petites i mitjanes propietats, fora del control de les empreses transnacionals i garantint la sobirania alimentària al país.

La manera d’actuar del MST és sempre a través d’un mètode no-violent i només ocupen, en forma de campaments, àrees improductives, per la qual cosa és un moviment legítim que actualment manté a prop de 150 mil persones acampades a la vorera de les carretes per tal d’evitar que s’engrossi el cinturó de misèria de les ciutats.

Malgrat la lluita constant del MST, la reforma agrària està paralitzada mentre creix la concentració de la terra, els assentaments no reben recolzament afectiu i augmenta la violència contra els sense-terra i la impunitat dels latifundistes.