dimecres, 3 de desembre del 2008

DIA INTERNACIONAL DE LA PERSONA DISCAPACITADA . POSTALS FET NOSTRE

“Les postals de Nadal que fem a PRODIS ja s’han convertit en una tradició perquè fa molts anys que les fem. Els usuaris gaudeixen molt amb aquesta activitat i la gent de cada any hi respon millor”, explica la directora de l’Associació Pro-Ajuda als Discapacitats de Pollença (PRODIS), Pepa Jaume. Ja se sap que són molts els productes manufacturats que realitzen els usuaris de PRODIS, però és cert que les postals de Nadal és un dels productes més reconeguts de la marca Fet nostre, la que identifica allò que han fet, amb tanta il·lusió, els usuaris del centre de discapacitats de Pollença.

Procés artesanal, resultats únics

Les postals Fet nostre segueixen un procés del tot artesanal, des del paper, que és reciclat i fet pels mateixos usuaris, fins a la darrera estampació, per la qual cosa els seus autors, actualment una vintena d’usuaris de PRODIS, s’hi posen com a mínim un més abans de que arribin les festes de Nadal, ja que per aquestes dates, totes les postals ja han d’estar distribuïdes. A més, a PRODIS només es dedica un dia a la setmana al taller de manualitats que durant tot el curs combinen amb tallers de fang o de cordar cadires, entre altres, però, durant les darreries d’octubre i tot el mes de novembre dediquen aquesta activitat setmanal a confeccionar les postals de Nadal per tal de poder donar cobertura a la demanda.

I és que amb els anys, les postals de Nadal de PRODIS ja s’han convertit amb més que una tradició i ja no només les compren aquells particulars que desitgen felicitar els seus amics i familiars amb una postal original i de disseny únic i fabricació manual, sinó que també ja són moltes les empreses que les compren en gran quantitat per fer arribar un obsequi nadalenc als seus treballadors. En aquest sentit, l’Ajuntament és ja un client habitual que fa servir les nadales de PRODIS per felicitar els seus empleats.

Per mor d’aquesta elevada demanda, des de la coordinació d’aquest taller es va decidir adoptar una tècnica més novetosa, la impressió. Pepa explica que “els usuaris arriben a fer unes 100 postals originals i el model que el client tria s’escaneja i se’n imprimeixen els exemplars necessaris. Ho hem hagut de fer així perquè la gent ens ho encomana amb molt poc temps d’antelació i com que el procés és del tot artesanal, els usuaris no tenen temps de preparar 100 postals d’una setmana per l’altre”.

“Les nostres mans tenen poder”

El procés d’impressió, que va començar com una sortida a la gran demanda de postals que rebia PRODIS ha donat molts bons resultats, tant que des de fa dos anys a PRODIS s’ofereix un tipus de postal de Nadal que no està feta pels usuaris però que representa igual la feina que fan. Segons explica Pepa, “a través de la impressió de les postals originals, va sorgir la idea de fer-ne unes altres per si hi havia algú que tengués ganes de col·laborar però no volgués una postal amb motius infantils com les que fan els usuaris. Per això, varem pensar d’agafar una fotografia d’alguna cosa que fan ells, com per exemple, una cadira cordada i després afegir-hi una frase que representi la filosofia de PRODIS, com per exemple, “Les nostres mans tenen poder”. La veritat és que també han tingut èxit i són les que emprem des del centre per felicitar els socis”.

Cal tenir en compte que ni les postals de Nadal, ni els punt de llibre fets de paper reciclat ni la resta d’objectes que fan els usuaris de PRODIS no tenen la intenció de ser una gran font d’ingressos. Com diu la directora del centre “els beneficis que obtenim amb la venda de postals són minses, però és una manera de els usuaris se sentin realitzats i també de demostrar que tots som útils per una o altra cosa”.

“Dignitat i Justícia per a tots”

En aquest sentit, el lema que proposa enguany l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha per a celebrar el dia Internacional de la Persona Discapacitada, que tindrà lloc el proper dimecres 3 de desembre, és “Dignitat i Justícia per a tots”, un lema pensat per difondre la idea de que tots tenim els mateixos drets i oportunitats.

Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), “la discapacitat és tota restricció o absència (deguda a una deficiència) de la capacitat de realitzar una activitat en la forma o dins el marge que es considera normal per a un ésser humà”. Cal tenir en compte que les persones amb discapacitat no formen part d’un grup homogeni sinó que pateixen deficiències diferents que han de ser superades també de manera diferent.

En el cas dels usuaris de PRODIS, la fabricació de les postals de Nadal els serveix de teràpia per a sentir-se realitzats i útils, tan útils com es poden sentir aquells que les comprin al fer un acte solidari.

Les postals de Nadal Fet Nostre de PRODIS es venen en al mateix casal de PRODIS, però per tal de donar a conèixer tot l’assortit d’objectes preparats específicament per a celebrar el Nadal, PRODIS assistirà el proper dimecres 17 de desembre al mercat del Port de Pollença.