dimecres, 5 de novembre del 2008

“LA COOPERACIÓ ÉS ALLÒ QUE ENS FA GRANS”


S’Altra Senalla és una associació fundada l’any 1994 a Palma amb la intenció d’introduir una proposta de comerç alternatiu a les Balears ja que “per tal de poder fer una aposta pel comerç just, que la gent conegui la manera en què es produeix el què consumeix i les raons de la pobresa per mor de les males relacions internacionals era necessària una botiga” (C/31 Desembre, 31. Palma), explica Marta Pizarro, la seva coordinadora.

Com va començar a treballar en el Comerç Just? Ho vaig conèixer a través d’uns amics que portaven a terme un programa de cooperació de Suïssa amb Equador. Era l’any 94 i el moviment tot just estava iniciant-se a l’Estat Espanyol. A través de la col·laboració d’aquests amics, varem decidir introduir la proposta del comerç alternatiu a les Balears i varem posar en marxa S’Altra Senalla. Quina diferencia hi ha entre S’Altra Senalla i el Comerç Just? Cap ni una, s’Altra Senalla és la botiga que necessitàvem per fer una aposta per una compra justa i alternativa. El Comerç Just és un moviment mundial i s’Altra Senalla és un punt per donar-lo a conèixer.

En què consisteix el Comerç Just? El Comerç Just és un moviment de caràcter mundial que funciona seguint unes quantes premisses com ara la justícia, la igualtat o la dignitat. Bàsicament treballa en dos sectors: l’agrari i organitzacions artesanals, però el Comerç Just té com a característica principal garantir als productors del Sud un pre-finançament de les compres. És a dir, quan nosaltres fem alguna comanda, paguem per avançat un cinquanta per cent del preu total per tal que ells puguin millorar la infraestructura que necessiten. A més, també es garanteixen unes relacions comercials a llarg termini, un sous i unes condicions de feina dignes, un funcionament democràtic i sobretot, un preu just pels seus productes i la possibilitat a accedir al mercat internacional.

Com entreu en contacte amb els productors del Sud? Ho fem a través d’ associacions més grans com Intermón Oxfam, Alternativa 3 o IDEAS que són qui fan la compra directa als països del Sud, nosaltres, pel fet de ser una associació petita, amb pocs recursos econòmics, no ho podríem tirar endavant. Ja ens agradaria una cooperació directe però per ara no és possible, no tenim els mitjans! De fet, és la coordinació i la cooperació amb altres entitats allò que ens fa grans. En aquest sentit cal dir que també formem part de REAS que és una entitat que promou l’economia alternativa. A quins llocs treballeu actualment? En aquests tretze anys la cooperació ha crescut molt. Ara mateix, tenim contacte amb Nicaragua, Guatemala, Brasil, Costa Rica, Gana, Moçambic, Sud-àfrica, Kenia, Bangladesh, Nepal, etc. A cada un dels països ens posem en contacte amb els punts més febles de la societat, aquells que tenen menys recursos per sobreviure com ara les societats rurals o col·lectius de dones. Potenciar la seva incorporació al treball també és un dels nostres objectius.

I quines són les característiques de S’Altra Senalla? S’Altra Senalla és una iniciativa concreta i per això només es troba a Palma però treballem conjuntament amb altres associacions de les Balears que també porten a terme el Comerç Just. Com ara? Com ara la Finestra al Sud, d’Inca o el Casal de la Pau a Manacor a més de la fundació deixalles que treballa a Eivissa i Càritas que ho porta a terme a Menorca. També cal dir que els voluntaris hi juguen un paper fonamental. Quina és la seva tasca? Actualment n’hi ha 240 i ho reforcen tot! Hi ha 14 dones que se reparteixen els horaris comercials, i d’altres que només col·laboren en activitats puntuals com festes, fires o altres activitats que organitzam com per exemple la tasca educativa.

La tasca educativa? Sí, vàrem començar fent xerrades a les escoles i als instituts però no era suficient així que vam decidir formalitzar-ho cada cop més, la qual cosa ha estat possible gràcies a les subvencions d’institucions tant públiques com ara el Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca o l’Ajuntament de Palma o bé ara últimament també gràcies a la Fundació de Colonya i el seu estalvi ètic. Així doncs, ara el que fem són propostes més dinàmiques adaptades a cada edat. Per exemple, per als de primària proposem una ludoteca de comerç just amb jocs a través dels quals podem explicar les característiques del lloc i la gent que ha fet un producte determinat. En canvi, a les universitats fem seminaris amb els quals els alumnes poden optar fins i tot a un reconeixement de crèdits. També funcionem molt segons la demanda. Sempre diem que sí a tot!!

A més d’aquestes xerrades, feu algun altre tipus d’activitat per donar-vos a conèixer? Si, a més de les xerrades i la botiga que és un bon punt d’informació, organitzem almenys dues activitats anuals per les quals s’aprofita per sortir al carrer. La primera sempre es fa el 2n dissabte de maig que és el Dia Mundial del Comerç Just, el qual ja fa 9 anys que se celebra a Mallorca. A més, per Desembre, s’aprofita per fer una campanya de sensibilització envers el consumisme massiu per Nadal amb el lema “Canvia el Món anant de compres”.

1 comentari:

María Antonia Valdivielso ha dit...

A l'institut de Pollença (i me consta que també a altres centres de secundària de la Illa) funciona una botigueta de comerç just. Són productes de "S'altra senalla" que, professors encarregats, duen allà. Després, alummes voluntaris els hi vénen. Per desgràcia, majoritàriament són els professors els que compren a la nostra botigueta. Al bar, el café també és solidari.

És cert que els productes són una mica més cars, però també és veritat que són boníssims (les xocolates són espectaculars i hi ha un cous-cous de Palestina antològic) i que són els doblers millors gastats a una compra que es poden fer servir avui. Val la pena pagar un poc més, sense dubte.